Guitar byggeprojekt

Efter at have diskuteret lidt med mine ”orkester kammerater” om hvor svært det nu lige kunne være at bygge en el-guitar selv og efter et par bemærkninger om ”at det kan du sgu’ da ikke finde ud af”, besluttede jeg mig for at kaste mig ud i det. Om ikke andet, kunne den da brændes en kold vinterdag, eller hænge på væggen.

Da jeg i forvejen har en Fender Stratocaster ville jeg bygge en mere Gibson-inspireret guitar (Fender og Gibson er lige som de to hovedreligioner inden for el-guitarer m.h.t konstruktion og lyd).

Guitaren er derfor en "Solid body Gibson style" el-guitar fremstillet af Honduras Mahogni. Guitaren er ingen direkte kopi, men er dog kraftigt inspireret af Gibson's "SG" modeller.

Selvom jeg som udgangspunkt ville lave ALT selv med mine egne små hænder, har jeg dog snydt lidt og fået limet krop og hals, samt fået disse grov-savet på en ordentlig båndsav hos en bekendt der har den slags værktøj. Kroppen blev der ligeledes høvlet ned til den færdige tykkelse (44 mm).

Diverse andre dele så som gribebrædt, og hardware-dele ("truss rod", potmetre og omskifter) er bl.a. indkøbt hos Stewart Macdonald's i USA.

Selv om jeg havde foretrukket en traditionel celluloselakering, måtte jeg dog indse at jeg nok ikke magtede at udføre denne med en pensel. Jeg valgte derfor en oliebehandling. Efter et par forsøg med diverse olietyper og gode råd fra en kolega der også ”snitter i træ”, valgte jeg "Junkers Rustikolie". Denne har et godt tørstofindhold, hærder fint op og står med en halvblank silkeoverflade.

Til bygning af en guitar kræves der faktisk en del special-værkstøj så som båndfil og sadelfil. Disse er ret bekostelige af fremskaffe så der måtte findes andre metoder.

Som båndfil brugte jeg en modificeret tre-kant fil købt i en hobbyforretning for 25 kr

Som sadelfil brugte jeg et sæt søgeblade hvor i jeg filede "tænder". Dette var en god og billig løsning. Det tyndeste spor er kun 0,25 mm. Sadlen er fremstillet af ko-ben og er ret nem at save i.

 

Planlægningen og fremskaffelse af materialer begyndte i foråret 2000 og selve byggeriet startede til december 2000.

Guitaren blev erklæret færdig i starten af maj 2001.

Lyden er umiddelbart tilfredsstillende - det var selvfølgelig lidt spændende hvilken lyd de hjemmeviklede pickup'er ville give.

Disse er fremstillet af 6 stk AlNiCo5 600 gauss stangmagneter limet sammen mellem to plader pertinax. Tråden er 0,09 mm og vindingstallet er ca. 3300 pr pickup. Dette giver en impedans på 1250 Ohm og en selvinduktion på 0,55H.

Grundet den lave selvinduktion har de hjemmeviklede PU’er en meget høj resonansfrekvens (over 20 KHz) hvilket betyder at de stort set er lineære i det hørbare område. Dette betyder at lyden er for pæn og uden ”twang” som vi kalder det. Så efter at have spillet med mine hjemmelavede PU’er i et par år besluttede jeg at anskaffe nogle bedre PU’er. Valget faldt på et par L-450’ere fra Bill Lawrence i USA. Gamle Bill er en legende m.h.t. pickup design og L-450’erne skuffede ikke. Samtidig er guitaren blevet forsynet med en drejeomskifter der gør det muligt at koble de to PU’er i henholdsvis Humbuck og Single Coil.

 

Klik på de små billeder.

 

Kroppen saves ud

Færdig!

5-lags hals-planke

Udsavet!

Udsavet!

Klar til udfræsning til "truss rod"

Udfræset

Høvles i facon

Nærbillede af "truss rod"

Hoved med mekaniker

Færdig hals

Klargøring af hul til hals i krop.

Færdig krop

- set bagfra

Hals pålimet

Limsamling

"Truss Rod" monteret

Gribebræt med løse "dots"

Gribebræt pålimes

- nu begynder det at ligne!

- er den lige?

"Dots" limes i

Pickup vikling!!! (45 rpm)

vikle, vikle, vikle, vikle……

Spole med hjemmeudviklet trådstrammer!

Potning af spoler

Bånd monteres

Den sidste olie!

(Junkers Rustikolie)

…. noget at læne sig op af!

Hvad skal barnet hedde?

 

Endelig færdig!

 

 

 

Redigeret 22-7-2003